10 Tips voor een beter CV
Een goed CV is de beste manier om de aandacht te krijgen van potentiële werkgevers.
UBN Uitzendbureau geeft je enkele tips voor het opmaken van een beter CV.
1. Houd het simpel
In een CV staat niet veel meer dan een korte schets van je opleiding, je werkervaring en je interesses. Je kunt je CV gebruiken om je sterke kanten te presenteren. Hierbij is het belangrijk om niet te veel over bijzaken te praten. Houd het kort en overzichtelijk. Details kun je altijd nog toevoegen wanneer je uitgenodigd wordt voor een verder gesprek.
2. Prestaties voorop
Gebruik actieve werkwoordsvormen, zoals: ik voltooide, vormde, regelde, verwierf, was verantwoordelijk voor, gaf leiding aan. Gebruik aandachtstreepjes om jouw belangrijkste wapenfeiten te onderstrepen. Wijd geen ellenlange zinnen aan eerdere functies.
3. Gebruik een omgekeerde chronologie
Begin met je huidige (of vorige) baan en werk vanaf daar terug in de tijd. Geef bij elke baan aan van wanneer tot wanneer je er gewerkt hebt en schrijf een kort tekstje over je werkzaamheden en prestaties. Schrijf alle relevante werkervaring op, betaald of onbetaald, maar zorg er voor dat het niet te lang wordt.
4. Stem je CV af op het bedrijf
Houd het relevant. Schrijf alle relevante ervaring op, en belicht die onderdelen die interessant zijn voor je toekomstige werkgever. Wil je logistiek werk gaan doen? Beschrijf dan je ervaring in die branche uitgebreider.
5. Wees eerlijk
Liegen op je CV is geen optie. Als er een gat heeft gezeten tussen je werkzaamheden, schrijf dit dan eerlijk op. Als een bedrijf gaat nabellen en er achter komt kan je ervan uitgaan dat je niet meer wordt aangenomen.
6. Overige activiteiten
Heb je ook deelgenomen aan overige activiteiten, zoals bijbaantjes of studieverenigingen? Schrijf deze ook op. Dit zorgt ervoor dat je enthousiast en actief overkomt.
7. Maak een duidelijk en overzichtelijk CV
De toekomstige werkgever moet de belangrijke informatie snel kunnen vinden. Aandachtstreepjes kunnen helpen bij het opsommen van prestaties waarover tijdens een gesprek kan worden doorgepraat. Als je eventuele werkgever veel moeite moet doen om je CV te lezen, verliest hij snel zijn belangstelling.
8. Spelling
Typefouten en grammaticale slordigheden doen het CV vaak rechtstreeks in de prullenbak belanden. Geen enkele werkgever neemt graag iemand in dienst die niet eens zijn eigen werk kan controleren. Vertrouw niet op de spellingscontrole van de pc om fouten op te sporen. Lees je CV nauwkeurig door als je denkt dat het af is. Als je er zelf niet al te sterk in bent, laat je CV dan aan een vriend of familielid zien.
9. Twee paar ogen
Een frisse kijk van een goede vriend(in) is nuttig om fouten op te sporen of tips te krijgen. Laat je CV nalezen als je denkt dat het af is. Na drie of vier keer lezen en bijschaven is het lastig om nog objectief naar je CV te kijken. Met andere woorden, bepaalde fouten of onregelmatigheden vallen je niet meer op. Het is goed om er ook iemand anders naar te laten kijken. Probeer nooit je CV in één keer af te maken. Laat het altijd een paar dagen liggen en lees het vervolgens nog eens goed door voor je het verstuurt.
10. Referenties
Als je goede referenties hebt, vermeld die dan zeker in je CV. Benader referenten echter wel eerst voor je hun naam gebruikt. Niets is erger dan naar iemand te verwijzen die van niets weet of die je misschien niet eens mag. Vraag dus ook altijd welk beeld de referent van jou zal schetsen en neem alleen de positieve referenten op. Je kunt het best je huidige werkgever of een professor / docent van opleiding benaderen. Iemand die weet hoe je in een bepaalde werkomgeving functioneert.
Bron: www.ubnuitzendbureau.nl